March 20, 2013

Vilket kex!

Det är inte lätt att vara sådär hälsosam som man alltid skulle önska. Fantasin tryter och tiden räcker inte till för att hitta på nya recept – och när det gäller basisk/ph-balanserad/alkalisk mat kan det vara svårt att variera menyerna. 


En källa som jag själv ofta tar till hjälp vid tillfällen då orken och lusten falnar är webbsidan smartamaten.se som jag tycker är en fantastisk kanal kring allt inom basisk hälsa. Dessutom delar SmartaMaten generöst med sig av alkaliska recept med jämna mellanrum. Vill man kan man även köpa en prenumeration på veckomenyer för att få variation på sina PH-balanserade maträtter. 

Jag hittade ett recept på frökex från SmartaMaten som är underbart goda tillsammans med ett par avokadobitar och groddar som pålägg. Dessutom superenkla att göra! Här är min variant på receptet.

Ingredienser till 1 plåt
0,5 dl helt linfrö
0,5 dl helt psylliumfrö
3 dl vatten
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl oskalat sesamfrö
Havsflingsalt

Blanda linfrö, psylliumfrö och 3 dl vatten i en skål.
Lägg övriga kärnor/fröer i blöt i en annan skål.
Låt stå i 5 timmar.

Sätt ugnen på 135 grader varmluft.
Häll av vattnet från pumpakärnor, solroskärnor och sesamfrön och skölj av.
Blanda sedan med linfrö- och psylliumröran.
Fördela smeten på ett bakplåtspapper till ett tunt lager.
Salta kexsmelten med havsflingsalt.
Låt torka i ugnen ca 1 timme. Är kexen fortfarande fuktiga låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme.